Érdekességek

A műfogsor ápolása

Az ötven év felettiek fele visel műfogsort azonban ma már a műfogsorok teljesen természetes hatást keltenek, tökéletesen hasonlóak a saját fogakhoz, illetve, a megfelelő paraméterek alapján elkészített fogpótlás kiválóan idomul a páciens szájához, így nem mozdul el. A műfogsorviselés az első időkben természetesen kellemetlen lehet, de a pótlás egy hónap vagy akár már néhány hét alatt is megszokható. Jelenleg Magyarországon az ötven év feletti lakosság fele hord műfogsort; nem szabad tehát azt gondolnunk, hogy egyedül vagyunk a problémánkkal, és szégyenkeznünk sem kell miatta.

A szájüregben mindenkinél jelenlévő baktériumok mennyisége és összetétele megváltozik a műfogsor viselése során. Az íny, a lágyrészek és a műfogsor között lévő hézagokban a baktériumok ideális táptalajt találnak a növekedésre és a szaporodásra.

E folyamat során indul el a lepedék, fogkő, plakk képződése, amely a műfogsorra is lerakódhat. Az új műanyag fogsorokon kevésbé, de a többszörösen javított protéziseknél – az egyenetlen felszíneken – nagy mennyiségű lepedék-, baktérium- és gombatömeg rakódik le.

Ennek következményeként jön létre a szájnyálkahártya állandó újrafertőződése, gyulladása az egymáshoz érő felszíneken. A következmény a kellemetlen szájszag, mely a szájnyálkahártya gyulladásával csak fokozódik.

A műfogsor fogkefével történő tisztítása hasznos és jó, de ezzel csak mechanikai tisztító hatás érhető el. A megoldás a megfelelő műfogsortisztító szerekkel való rendszeres tisztításában rejlik. Számos műfogsortisztító tabletta ismert, melyek használata egyszerű.
Kíméletesen, gyorsan, alaposan tisztítanak, hatásuk során a tisztítóanyagok fertőtlenítenek és megszüntetik az elszíneződéseket. A dohányosoknak készült változat a fekete, nikotin okozta színeződést is eltávolítja. A műanyagból-fémrészekből álló kivehető, részleges műfogsorok tisztítása speciális tablettával oldható meg, melynek használata során elkerülhető a korróziós hatás a fémrészeken.
Mivel a műfogsor tisztítása nem a szájban történik, így a szájüreg megfelelő ápolása gyakran elhanyagolódik. A szájüreg fertőtlenítését és az érzékeny íny védelmét a gyulladásos folyamatokkal szemben a műfogsorviselő a speciális szájvíz használatával oldhatja meg.

Aki részleges fogpótlást visel, annál a jó szájhigiénia döntő fontosságú a maradék fogak egészsége érdekében. Ahhoz, hogy tökéletes szájhigiéniát érjünk el, a műfogsort a szájból ki kell venni, mivel azt csak így lehet alaposan megtisztítani. A műfogsort először folyóvízzel öblítsük le, majd kisfejű, keményebb típusú fogkefével vagy fogsortisztító kefével távolítsuk el a nagyobb ételmaradékokat. Ehhez olyan fogkefét válasszunk melynek sörtéi legömbölyített végűek, mert az éles, kemény műanyag sörték a protézis anyagában karcolást, károsodást okozhatnak.

A műfogsor megfelelő higiénéjéhez elengedhetetlen a műfogsortisztító tabletták használata, amely kiegészíti a mechanikus tisztítást kémiai, baktérium és gombaellenes hatással, sőt végi a műfogsort a kellemetlen elszíneződésektől is. A különböző háztartási tisztítók alkalmazása tilos! A tisztító anyagok fertőtlenítenek és megszűntetik az elszíneződéseket. A biológiai fehérjeoldók oldják a lepedék és a fogkő fehérjéit. A felszabaduló oxigén erőteljes pezsgésével egyenletesen eloszlatja a hatóanyagokat, hogy azok a legkisebb résekbe is eljussanak. Felületlazító anyagok gondoskodnak arról, hogy a fogsoron lévő nagyobb ételmaradékok is könnyen eltávolíthatók legyenek.

Nem csak a műfogsor készítés fontos, hanem a fogsor folyamatos karbantartása is. Ha problémát érzékel a protézissel, mielőbb keresse fel fogorvosát, fogtechnikusát, hogy a műfogsor állapotát ellenőrizze vagy szükség esetén a fogsorjavítást elvégezze!

Forrás: Patika Magazin